طبیعتاً تمامی ما بارها لازم بوده به دندانپزشک مراجعه داشته باشیم و قطعاً لازم خواهد بود تا در بازههای زمانی مختلفی به آن مراجعه کنیم و یکی از مواردی که بسیار لازم است موردتوجه قرار گیرد رعایت این نکته است که برای مراجعه به دندانپزشک الزاماً منتظر پوسیدگی، دنداندرد یا و سایر عارضههای دهانی و دندانی الزاماً اهدافی مثل ارتودنسی دندان نباشیم. همانگونه که لازم است فارغ از اینکه دچار کسالت یا بیماری بشویم یا نشویم، هر ۶ ماه یکبار چکاپهای پزشکی جامعی را انجام دهیم؛ چراکه این چکاپها نقش بسیار اساسی در پیشگیری و غربالگری یا شناسایی بهموقع بیماریها و امکان کنترل بیشتر بر سلامت ما را محقق میسازند و درواقع یک سرمایهگذاری اساسی در سلامت و سایر جنبهها حتی مالی محسوب میشوند، در حیطههای مربوط به دهان و دندان هم لازم است هرچند ماه یکبار مورد چکاپ قرار گیرد. کلینیک مختلفی در حال فعالیت هستند که ازجمله آنها میتوان به کلینیک دندانپزشکی دکتر معصومی اشاره داشت. حال در این مقاله میخواهیم راههای مداوای پوسیدگیها را مورد ارزیابی قرار دهیم و به مداخلات درمانی که در پوسیدگیهای دندانی توسط دندانپزشک صورت میگیرد بپردازیم.
خلاصه مطالب
Toggleعوامل مهم در انتخاب روش درمان در پوسیدگیهای دندانی
احتمالاً بیشترین مراجعه به دندانپزشک زمانهایی بوده که دچار پوسیدگی در دندانها شده باشیم؛ بسیار مهم است که در این مواقع تشخیص تخصصی صورت بگیرد. در انتخاب نوع درمان در مواجهه با پوسیدگیها تحت نظر پزشک مربوطه، عوامل متعددی موردتوجه قرار میگیرد که در این راستا میتوان به عوامل زیر اشاره داشت:
توجه به وضعیت کلی سلامتی افراد؛ یکی از مواردی که دندانپزشکان متخصص و مجرب در مورد آن لازم است اطلاعات حاصل کنند توجه به وضعیت سلامت عمومی افراد است؛ بهعنوانمثال اینکه آیا دچار بیماری خاصی هستند، به لحاظ قلبی، فشارخون، دیابت، صرع و غیره؛ یا اگر داروهای خاصی مصرف میکنند و لازم خواهد بود در مواقع خاصی با پزشک متخصص خود در مورد بلامانع بودن انجام درمانهای دندانپزشکی یا نوع درمان مشورت صورت گیرد و بلامانع بودن انجام مداخلات دندانپزشکی توسط آنان تأیید شود.
همچنین افراد مراجعه به دندانپزشک نیز لازم است خود نیز این موارد را به اطلاع دندانپزشک برسانند.
توجه بهشدت پوسیدگی؛ ازجمله دیگر عوامل مؤثر در این بعد بر اساس سطح پوسیدگی، عمق پوسیدگی و غیره است.
محل دندانهایی که دچار پوسیدگی شده باشند؛ بهعنوانمثال اینکه این پوسیدگی در دندانهای انتهایی باشد یا در دندانهای جلویی، طبیعتاً در انتخاب نوع مادهای که بهعنوان پرکننده مورداستفاده قرار خواهد گرفت تأثیرگذار خواهد بود.
وضعیت سلامت لثهها و استخوانهای مراجع؛ وضعیت سلامت عمومی لثهها و استخوانها نیز میتواند در انتخاب نوع روش درمان تأثیرگذار باشد. علاوه بر بیماریهای مربوط به دندان بیماریهای مربوط به لثه نیز وجود دارد.
موقعیت سنی افراد؛ انجام روالهای درمانی و انتخاب درمان در اینکه شخصی که دچار پوسیدگی در دندان است، کودکی است دارای دندانهای شیری یا کودکی دارای دندانهای دائمی یا فرد بزرگسال و غیره، در انتخاب روش درمان تأثیرگذار خواهد بود.
انواع مداخلات درمانی در پوسیدگی دندان
با تشخیص دندانپزشک و همینطور در صورت نیاز تأیید پزشک متخصصی که برای وضعیت سلامتی خود تحت نظر آنها هستیم، روشهای بهینه برای درمان پوسیدگیها پیشنهاد میشود که ازجمله آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم.
پر کردن دندانها؛ ازجمله متداولترین روشهای درمان پوسیدگی در دندان، پر کردن دندانها است. در این روش دندانپزشک با استفاده از تجهیزات مخصوص شامل فرز، قسمتهای پوسیدهشده دندان را بهطور کاملاً تراشیده و آن را با مواد پرکننده شامل آمالگام یا کامپوزیت یا مواد دیگر پر میکند.
درمان پوسیدگی با عصبکشی؛ عصبکشی نیز درواقع پر کردن دندان است در پوسیدگیهای عمیقتر که لازم است از سطح دندان فراتر رفته و بهطرف کانالهای دندانترمیم صورت بگیرد. در این حالت لازم است کانالهای دندان تمیز شده و پرکردگی آنها نیز صورت بگیرد. نکتهای که بسیار مهم است برخی از افراد در پوسیدگیهای سطحی منتظر میشوند تا به عصب برسد و عصبکشی صورت گیرد؛ اما لازم است به این نکته توجه کنیم که دندان با عصب با دندان بدون عصب کاملاً متفاوت است، بنابراین بسیار مهم است تا از گسترش پوسیدگی به عصب حتیالامکان جلوگیری شود و دندان در مراحل ابتدایی پوسیدگی مورد درمان قرار گیرد.
درمان پوسیدگی دندان با روکش کردن آن؛ از دیگر روشهای متداول درترمیم پوسیدگیها روکش کردن آن است. در این روش پس از تشخیص و ترمیم پوسیدگیها با تشخیص و صلاحدید دندانپزشک قسمتهایی از آن تراشیده و روکشی بر روی آن قرار میگیرد. لازم است یادآور شویم انواع مختلفی از روکشها را داریم که با تشخیص پزشک نوع مناسب آن مورداستفاده قرار میگیرد.
درمان پوسیدگی دندان با پین گذاشتن؛ از دیگر روشهایی که در مراحل ترمیم پوسیدگیهای دندانی ممکن است استفاده شود پین گذاشتن است. این روش نیز معمولاً در پوسیدگیهای وسیع و آسیبدیدگیهای شدیدتر استفاده میشود نوع و جنس پین انتخابی بستگی به تشخیص پزشک دارد. گذاشتن پین باعث افزایش استحکام و مقاومت دندان میشود تا دندان بتواند استحکام کافی برای نگهداری مواد پرکننده و مواد استفادهشده در فرایند ترمیم را داشته باشد.
نیاز به کشیدن دندان؛ کشیدن دندان زمانی صورت میگیرد که شدت پوسیدگی وسیع و عمیق باشد، بهطوریکه دندانپزشک تشخیص بدهد با توجه به وضعیت عمومی دندان لثه استخوانهای اطراف آن و سایر ملاحظات لازم است که دندان کشیده شود و با روشهای جایگزین پروتز دندانی استفاده شود.
همچنین بیشتر بدانید درباره: آیا کامپوزیت دندان ضرر دارد؟ مزایا و معایب کامپوزیت
ایمپلنتها و پروتزهای دندانی؛ روالی تکمیلی در پوسیدگی
اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم نمیتوان از ایمپلنت بهعنوان روشی ترمیمی نام برد؛ چراکه هدف از ترمیم این است که قسمتهای پوسیده دندان تراشیده و با مواد جایگزین پر شوند؛ اما در ایمپلنت کل دندان برداشتهشده و هم ریشههای آن و هم قسمت دندان توسط مواد جایگزین پر میشود. این روش زمانی انجام میگیرد که پوسیدگی وسیع بوده و امکان ترمیم آن یا توجیهی برای ترمیم آن به لحاظ سلامت دندان و کیفیت آن وجود نداشته باشد.
نکتهای که لازم است موردتوجه قرار دهیم
یکی از نکاتی که بسیار مهم است همواره و همواره موردتوجه قرار دهیم این است که اطلاعاتی که از منابع مختلف به دست میآوریم در وهله اول معتبر باشد و نکته دیگر اینکه آنها را جایگزین مشاورههای تخصصی و معاینات بالینی تحت نظر پزشک متخصص دندانپزشک و غیره قرار ندهیم و برای انجام معاینات دقیقتر تخصصیتر و انتخاب بهترین روشترمیم از نظرات تخصصی بهره بگیریم.
موارد عنوانشده بخشی از فرایندهای است که درترمیم پوسیدگیهای دندانی توسط دندانپزشک مورداستفاده قرار میگیرد؛ طبیعتاً انتخاب روش مناسب و بهینه برای دندانها با توجه به عوامل و شرایط مختلف بستگی به تشخیص تخصصی دارد.
از دیگر نکاتی که لازم است بسیار به آن توجه کنیم و مراقبتهای پس از درمان است که لازم است در مورد آنها بهطور کامل و صحیح با دندانپزشک مربوط مشورت کنیم و همینطور خودمان نیز بسیار مراقب باشیم. و در مواردی مانند انجام ارتودنسی، ایمپلنت در انواع مختلف مانند ایمپلنت فوری و غیره، اصول مراقبتی متناسب با هر نوع را دقیقاً استعلام و به کار بگیریم تا سلامت روال هرچه بیشتر حفظ شود و در کل نکات مربوط به حفظ سلامت دندان دهان را جدی بگیریم مانند نکات مربوط به بهداشت تغذیه و چکاپ های دندانپزشکی.