ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یا سیم کشی دندان یکی از خدمات پرطرفدار دندانپزشکی است که با هدف درست کردن چینش دندان‌ها انجام می‌شود. این روش درمانی به دو شیوه ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک صورت می‌پذیرد. طبق ادعای انجمن ارتودنتیست‌های آمریکا کلیه افراد به شرط داشتن استخوان فک سالم و دندان طبیعی کاندید مناسب جهت سیمکشی دندان‌ها محسوب می‌شوند. ارتودنسی طی مراحل مختلفی روی دندان‌ها قرار می‌گیرد که این مراحل بسته به یکسری از عوامل حدود 12 الی 36 ماه طول می‌کشند تا فرم و موقعیت دندان‌ها را اصلاح کنند. در حین درمان فرد موظف به رعایت مراقبت های حین ارتودنسی است که اهمیت زیادی دارد. در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با سیمکشی دندان ارائه خواهیم کرد.

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان چیست؟

به طور کلی ارتودنسی دندان یا سیم کشی دندان یکی از پرتقاضاترین خدمات دندانپزشکی است که در طول آن ارتودنتیست اقدام به اصلاح موقعیت دندان‌ها و محل قرارگیری فک بالا و پایین نسبت به هم می‌کند. به اعتقاد بسیاری از افراد نام این روش درمانی از دو واژه لاتین ارتو (به معنای اصلاح) و ادون (به معنای دندان) تشکیل شده است.

 هدف اصلی از ارتودنسی بهبود ظاهر دندان‌ها به ویژه طرح لبخند، زیبایی ظاهری و افزایش اعتماد به نفس فرد می‌باشد. این خدمات به دو شیوه ارتودنسی ثابت و ارتودنسی متحرک انجام می‌شود. ارتودنسی ثابت با استفاده از اجزایی نظیر سیم و براکت صورت می‌پذیرد؛ به طوری که در طول درمان نیازی به خارج کردن اجزای سیمکشی از دهان نیست. ارتودنسی فلزی، ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون از جمله روش‌های سیمکشی ثابت به شمار می‌روند. در سمت مقابل انواع روش‌های ارتودنسی متحرک قابلیت خارج کردن اجزا از دهان را دارند. ارتودنسی متحرک با اجزایی به نام پلاک انجام می‌شود.

کاندیدای مناسب ارتودنسی دندان

به اعتقاد انجمن ارتودنتیست‌های آمریکا، انجام ارتودنسی دندان هیچ محدودیتی ندارد. افراد با هر سن و سال یا هر نوع بیماری می‌توانند جهت دریافت خدمات سیم کشی دندان به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایند. تنها شرط ارتودنسی داشتن استخوان فک سالم و دندان طبیعی است. بنابراین اغلب افراد هیچ مانعی جهت سیمکشی دندان‌های خود ندارند. 

با این حال سیم کشی کردن دندان‌ها به هر فردی پیشنهاد نمی‌شود. این خدمت دندانپزشکی برای افرادی که از مشکلاتی نظیر کجی بیش از حد دندان‌ها، فاصله زیاد میان دندان‌ها، عدم تقارن فک بالا و فک پایین، بسته نشدن دهان به صورت کامل و … رنج می‌برند، کاربرد دارد. این افراد پس از مراجعه به مطب دندانپزشکی می‌توانند با مشورت پزشک نسبت به انجام ارتودنسی اقدام کنند.

مراحل ارتودنسی دندان

خدمات ارتودنسی دندان به شیوه‌های مختلف انجام می‌شود، اما اغلب روش‌ها مراحل یکسانی دارند. اولین مرحله از سیمکشی دندان شامل معاینه وضعیت دهان و دندان برای دریافت خدمات است. در این مرحله پزشک ضمن تشخیص بیماری‌های لثه و دندان، نسبت به رفع آنها اقدام می‌کند. 

در نهایت باتوجه به شرایط بیمار وی، ارتودنتیست بهترین روش ارتودنسی را انتخاب می‌نماید. بعد از درمان مشکلاتی نظیر پوسیدگی دندان و جرمگیری دهان، نوبت به جاگذاری براکت‌ها می‌رسد. بسته به روش ارتودنسی از ابزارهای خاص برای سیم کشی دندان استفاده می‌شود. پس از جاگذاری ابزارهای ارتودنسی، بیمار موظف است به صورت دوره‌ای به مطب دندانپزشک مراجعه نماید.

 در این مراجعات نحوه تغییرات دندان‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرد تا از روند رو‌به‌رشد درمان اطمینان حاصل شود. در نهایت پس از آنکه موقعیت دندان‌ها به بهترین نحو ممکن رسید، پزشک ابزارها را از روی دندان باز می‌کند. کل فرآیند ارتودنسی بین 12 تا 36 ماه طول می‌کشد. این بازه زمانی به عواملی نظیر وضعیت دندان‌ها، میزان بهبود، نوع ارتودنسی، سن بیمار و … بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: ایمپلنت بدون نیاز به سینوس لیفت

ارتودنسی نامرئی

این روش یکی از تکنیک‌های مدرن به‌شمار می‌رود که طرف‌داران زیادی به‌ویژه در بین بزرگ‌سالان و افراد فعال در اجتماع دارد. شیوه فوق از پلاستیک‌هایی شفاف متحرک به‌عنوان نگه‌دارنده استفاده می‌کند که به‌راحتی دیده نمی‌شوند و این ویژگی بسیار ارزنده‌ای برای افراد به‌شمار می‌آید. این ابزار درمانی به‌راحتی می‌تواند از دهان خارج شود و فرد شرایط اسانی برای خوردن غذا در اختیار داشته باشد.

ارتودنسی نامرئی با پنج روش عمده زیر شناخته می‌شود:

لینگوال

شیوه فوق با کمک سیم‌ها و براکت‌هایی انجام می‌شود که در بخش درونی و داخل دهان و پشت دندان‌ها جای می‌گیرند؛ بنابراین قابل مشاهده نیستند.

استفاده از پلاک‌های شفاف

در این روش، روکش‌های نامرئی به کار می‌رود که در اصطلاح از آن‌ها با عنوان پلاک‌های شیشه‌ای یاد می‌کنند.کمک گرفتن از دستگاه‌هایی به‌ رنگ دندان‌ منظور از دستگاه در شیوه مورد نظر، استفاده از براکت‌هایی است که به‌دلیل هم‌رنگ بودن با دندان‌ها چندان قابل مشاهده نیستند.

ارتودنسی ثابت، سنتی یا فلزی

یکی دیگر از روش‌های ارتودنسی دندان را شیوه سنتی تشکیل می‌دهد که بسیاری از افراد آن‌ را می‌شناسند. این روش بر استفاده از براکت‌های فلزی تاکید دارد و به‌دلیل هزینه مناسب‌تری که نسبت به دیگر روش‌ها دارد از اقبال عمومی بیشتری برخوردار است و برای تمام انواع مشکلات مال اکلوژن به کار می‌رود. تنها نکته آن دیده شدن براکت‌هاست که بسیاری از افراد دوست ندارند این اتفاق بیفتد.

ارتودنسی سرامیکی

همانند شیوه سنتی عمل می‌کند با این تفاوت که از براکت‌هایی شفاف کمک می‌گیرد که هم‌رنگ دندان‌ها هستند و احساس بهتری به فرد می‌دهند. ازنظر بازدهی نیز بسیار زودتر به نتیجه می‌رسند؛ اما طبیعی است که از هزینه بالاتری برخوردار باشد و همچنین احتمال تغییر رنگ براکت‌ها نیز وجود دارد.

ارتودنسی دیمون

روش فوق در مقایسه با روش سنتی از امتیاز ویژه‌ای برخوردار است؛ زیرا امکان تنظیم و لغزش خودبه‌خود آن وجود دارد که اجازه می‌دهد با جابه‌جایی دندان‌ها در موقعیت مناسبی قرار بگیرند بدون آن‌که مراجعه به ارتودنتیست را ضروری سازد.

ارتودنسی دندان

مراقبت های حین ارتودنسی

بلافاصله بعد از سیم کشی دندان بیمار باید دستورالعمل‌های پزشکی را رعایت کند. این دستورالعمل‌ها شامل یکسری بایدها و نبایدهایی است که ضمن تسریع در روند درمان، می‌تواند از بروز مشکلات و عوارض جدی جلوگیری نماید. یکی از مهمترین نکات مراقبتی حین ارتودنسی، خرید وسایل مناسب جهت انجام مراقبت‌های لازم است. بیمار باید بسته به نوع ارتودنسی، کش، مسواک، نخ دندان و سایر ابزارهای مراقبتی را تهیه کند.

 در طول سیمکشی استفاده از سایر محصولات عادی ممنوع است. همچنین در طول این مدت، بیمار باید اصول بهداشتی دهان و دندان نظیر مسواک زدن روزانه یا نخ دندان کشیدن را جدی بگیرد. این اقدام از جمع شدن مواد غذایی لای دندان‌ها ممانعت کرده و از پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کند. علاوه بر رعایت اصول بهداشتی، تغییر رژیم غذایی اهمیت زیادی در طول ارتودنسی دارد. خوردن یا نوشیدن مواد غذایی اسیدی، نوشیدنی‌های گازدار، آدامس، شکلات های سفت و … تا حد امکان باید کاهش پیدا کند.

مزایا و عوارض ارتودنسی دندان

به طور کلی سیم کشی دندان از مزایای بی‌شماری برخوردار است. از مهمترین مزایای این خدمات دندانپزشکی نداشتن محدودیت می‌باشد، به طوری که انجام آن برای اکثر بیماران بلامانع است. علاوه بر آن مزایایی نظیر افزایش عمر مفید دندان‌ها، کاهش احتمال پوسیدگی دندان‌ها، رفع مشکلات فک، زیباسازی لبخند و حتی افزایش اعتماد به نفس از مزیت‌های جالب توجه ارتودنسی محسوب می‌شود. 

با وجود این مزایا، ارتودنسی مشابه تمام روش‌های درمانی معایب یا عوارض خاصی به همراه دارد. زرد شدن، پوسیدگی، جرم گرفتن، تحلیل ریشه، درد، آسیب دیدن مینای دندان‌ها، بروز مشکلات گفتاری و آسیب های لثه‌ای از عارضه‌هایی است که بعد از ارتودنسی مشاهده می‌شود. البته این عوارض بیشتر به دلیل عدم رعایت مراقبت‌های درمانی یا انجام سیمکشی زیر نظر یک پزشک غیرمتخصص بروز پیدا می‌کنند. به این نکته توجه داشته باشید.

مال اکلوژن maloccolusion چیست؟

مال اکلوژن (malocclusion) یا بایت به دو کلمه mal و occlusion اشاره دارد که اکلوژن نشان‌دهنده موقعیت فک‌ها و محل قرار گرفتن دندان‌هاست. اگر این وضعیت به‌درستی شکل گرفته باشد، حرکت فک‌ها هماهنگ با هم صورت می‌گیرد و دندان‌ها در وضعیت طبیعی و مناسب روی هم می‌ایستند و تراز خواهند داشت. از این شرایط با عنوان اکلوژن طبیعی یاد می‌شود؛ ولی اگر عاملی این وضعیت را به هم بزند، پدیده مال اکلوژن (ناهماهنگی و غیرطبیعی بودن) رخ می‌دهد.

در حالت طبیعی دهان، دندان و فک‌ها، وضعیت شکل‌گیری فک بالایی به‌صورتی است که فاصله‌ای طبیعی و عادی در محور افقی با دندان‌های فک پایین دارد، در راستای عمودی نیز با قرار گفتن روی دندان‌های پایین، بخشی از آن‌ها را می‌پوشاند؛ اگر این شرایط از حالت فوق خارج شود، نوعی مال اکلوژن رخ می‌دهد.

علل بروز مال اکلوژن

پدیده malocclusion می‌تواند به دلایل متعددی رخ دهد که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

شکل، اندازه نامتعارف و موقعیت قرار گرفتن فک‌ها که ممکن است به‌صورت مادرزادی رخ داده باشد.
وجود شکاف کام یا لب از زمان تولد کودک
عادات رفتاری دوران کودکی مانند مکیدن انگشت شست که در رویش دندان‌ها تاثیر منفی می‌گذارد.
فشار دادن زبان به کام‌
استفاده از پستانک به‌ویژه پس از ورود به 3 سالگی
مکیدن سر شیشه شیر برای مدت طولانی
به وجود آمدن دندان‌های اضافی
رشد نکردن دندان‌های طبیعی
شکل‌گیری دندان‌های پنهان در زیر لثه و فشار آوردن آن‌ها به دندان‌های هم‌جوار خود
ظاهر غیرطبیعی و شکل نامناسب دندان‌های رشدیافته
از دست دادن زودهنگام دندان‌های شیری که گاهی به‌علت پوسیدگی یا وارد آمدن ضربه به دندان‌ها اتفاق می‌افتد.
بی‌نظمی‌های پیشآمده در رویش دندان‌ها
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
ضربات سنگین و آسیب‌های احتمالی مانند رخ دادن حوادثی مثل تصادف‌های سنگین یا برخورد اجسام سنگین با صورت و موارد مشابه که ممکن است سبب شکستگی استخوان‌های فک شود.
انجام عمل‌های جراحی اشتباه و نادرست لثه و دندان یا ترمیم‌هایی که به‌صورت کامل و طبیعی انجام نشده‌اند که همه این شرایط نیاز به ارتودنسی دندان را افزایش می‌دهند.

دریافت خدمات ارتودنسی در مطب دکتر محسن معصومی

ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یکی از خدمات دندانپزشکی است که در مطب دندانپزشکی توسط ارتودنتیست انجام می‌شود. این روش درمانی با صاف کردن و نظم بخشیدن به دندان‌ها، سلامتی، زیبایی و اعتماد به نفس را به صورت شما بازمی‌گرداند. تمام این موارد به شرطی است که خدمات سیم کشی دندان را از یک متخصص حرفه‌ای دریافت کنید. با توجه به سابقه کاری بالا و تجربه بی‌نظیر آقای دکتر محسن معصومی، شما عزیزان می‌توانید برای دریافت خدمات ارتودنسی به ایشان اعتماد کنید. دکتر معصومی با انجام ارتودنسی با بهترین کیفیت، ضمن بهبود وضعیت دندان‌ها به بهترین صورت، شما را از عوارض و معایب ارتودنسی دور نگه می‌دارد. جهت دریافت خدمات همین الان با کارشناسان ما تماس بگیرید.

Call Now Button