تأثیر بهداشت دهان و دندان بر سلامت کلی بدن

تأثیر بهداشت دهان و دندان بر سلامت کلی بدن

در این مقاله قصد داریم در مورد مقوله بسیار پراهمیت بهداشت دهان و دندان و ارتباط آن با سلامت عمومی بدن صحبت داشته باشیم. ازجمله مقوله‌هایی که لازم است موردتوجه جدی در زندگی همه ما قرار گیرد و جزو برنامه‌های مدون باشد و همچنین یک سرمایه‌گذاری اساسی در بعد سلامتی، روانی و نشاط و اعتمادبه‌نفس و حتی مالی محسوب می‌شود، چکاپ‌های منظم در حیطه سلامتی است.

 شاید جالب باشد بدانیم چکاپ‌های ۶ ماهه جامع خونی و جامع سونوگرافی و غربالگری‌های مربوطه در زنان و مردان و همین‌طور چک کردن ارگان‌هایی مانند قلب می‌تواند باعث شود علاوه بر آشنا بودن با وضعیت کلی بدن در صورت وجود بیماری‌هایی، به‌موقع و در مراحل اولیه شناسایی، تشخیص و کنترل شود. همین‌طور با داشتن اطلاعاتی در مورد جنبه‌های مختلف بدن می‌توانیم تغییرات لازم را در سبک زندگی، رژیم‌های غذایی یا حتی داروهایی که مصرف می‌کنیم داشته باشیم و این می‌تواند به سلامت کلی بدن ما بسیار تأثیر بگذارد؛ 

حال همین موارد در مورد وضعیت دهان و دندان نیز صادق است. ممکن است تصور کنیم تنها در زمان‌های موردنیاز به‌عنوان‌مثال در زمان‌های پوسیدگی یا نیاز به مداخلات درمانی باهدف‌های خاصی مانند انجام ایمپلنت و بازال ایمپلنت به‌عنوان مکانیزم خاصی از ایمپلنت و غیره نیاز به مراجعه به دندان‌پزشک داشته باشیم، اما جالب‌تر این خواهد بود که حتی در مواقعی که احساس درد در دندان نداریم یا هدفی از قبیل زیبایی و غیره نیز نداریم، برای بررسی روال کلی و سلامت عمومی دهان و دندان به دندان‌پزشک متخصص مراجعه بکنیم تا در صورت وجود پوسیدگی‌های مخفی یا مواردی که ممکن است خودمان در جریان نباشیم یا هرگونه موردی در دهان و لثه و در حالت کلی دندان، به‌موقع رفع شود.

 یکی از مواردی که ممکن است برای برخی افراد سخت بیاید، بعد مالی است؛ اما نکته جالب این است که مراجعه به‌موقع و چکاپ‌های منظم چندماهه و جامع در حیطه پزشکی و دندانپزشکی هرچقدر هم هزینه بگیرد درواقع نوعی سرمایه‌گذاری در بعد سلامت و روان و به‌تبع آن در کل زندگی محسوب می‌شود مراجعه و تأیید گرفتن در مورد سلامتی یا مراجعه یا دریافت کردن توصیه‌هایی در مورد رعایت برخی موارد ازجمله بحث بهداشت دهان و دندان بحثی بسیار مهم و حیات و تأثیرگذاری است.

ارتباط بهداشت دهان و دندان با بیماری‌های عمومی

تحقیقات پزشکی نشان داده‌اند که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باعث افزایش ریسک و خطر ابتلا به بیماری‌های عمومی می‌شود؛ در این راستا می‌توان به ارتباط بهداشت دهان و دندان با بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های مغزی مانند سکته مغزی و دیابت اشاره کرد. 

چراکه عفونت‌های دندانی و عفونت‌های لثه و در کل بیماری‌های مربوط به دهان و دندان می‌تواند باعث ورود باکتری‌ها و عوامل عفونتی به سایر قسمت‌های بدن شده و باعث بروز بیماری‌های جدی شود.
امروزه کلینیک‌های دندانپزشکی مختلفی در سرتاسر جهان وجود دارند و خوشبختانه در داخل کشور ایران هم کلینیک‌های دندانپزشکی مختلفی وجود دارد که می‌توانیم برای هرگونه مداخلات درمانی چکاپ‌ها ارزیابی‌ها به آن‌ها مراجعه داشته باشیم مانند کلینیک دندانپزشکی دکتر معصومی.

تأثیر بهداشت دهان و دندان بر سلامت دستگاه گوارش

در صحبت پیرامون این مقوله و ارتباط آن با سلامت دستگاه گوارش می‌توانیم بگوییم با توجه به اینکه فرایند جویدن یکی از قسمت‌های مهم در قسمت هضم و نخستین قدم آن بوده و در کل سیستم گوارش بسیار مهم محسوب می‌شود، ضروری است که این فرایند به‌درستی و با آرامش و آگاهی کامل انجام گیرد؛ (حتی انجام اصولیان می‌تواند مانع از خفگی‌های پیش‌آمده درنتیجه غذا باشد که در این راستا نیز باید از اقدامات لازم در صورت رخداد این موارد آگاه باشیم؛ با سرچ ساده). 

ازجمله مواردی که در فرایند هضم نقش اساسی دارد، داشتن دندان‌های قوی و سالم است که بتوانند فرایند خردایش را بهتر انجام دهند. ازاین‌رو مهم است که بهداشت دهان و دندان را جدی گرفته و در صورت خرابی و پوسیدگی دندان‌ها نسبت به ترمیم آن‌ها اقدام کنیم تا در فرایند خردایش و به‌تبع آن در عملکرد دستگاه گوارش مشکلی ایجاد نکند؛ در کنار آن برای رفع خلأ در محل‌های دندانی می‌توانیم از روش‌های مختلفی مانند ایمپلنت استفاده کنیم که امروزه انواع روش‌های ایمپلنت مانند ایمپلنت بدون نیاز به سینوس لیفت، بازال ایمپلنت و غیره هست که در صورت لزوم باید با تشخیص و تأیید پزشک اقدام شود. 

اگر هرگونه ناراحتی در دستگاه گوارش احساس شد و همچنین به طور منظم و به‌خصوص اگر سابقه خانوادگی و از نزدیکان در ارتباط با بیماری‌های گوارش بود، لازم است به طور منظم‌تری مورد ارزیابی قرار بگیرند حتی در صورت عدم ناراحتی در این اعضا.

تأثیر بهداشت دهان و دندان بر سلامت دستگاه گوارش

همین‌طور عدم برخورداری از دندان‌های سالم و اصولی می‌تواند باعث عدم مصرف غذاهای لازم برای بدن شود و در کل تغذیه فرد را تحت تأثیر قرار دهد که عدم دریافت مواد مغذی نیز خود ارتباط مستقیم با وضعیت سلامت بدن خواهند داشت.

همچنین بیشتربدانید: درمان‌ های مدرن برای سفید کردن دندان‌ها

بهداشت دهان و دندان با سلامت عمومی و روانی و اجتماعی فرد

رعایت بهداشت دهان و دندان و به‌تبع آن برخورداری از دندان‌های سالم و دارای ظاهر مطلوب نقش مستقیمی در اعتمادبه‌نفس، به دلیل آزادی عمل در صحبت کردن و خندیدن خواهد داشت. همچنین با توجه به اینکه بهداشت دهان و دندان ارتباط مستقیمی با بوی نامطبوع دندان خواهد داشت، این امر نیز به‌نوبه خود ارتباطات اجتماعی و زندگی شخصی و اجتماعی و همین‌طور روابط زناشویی و اعتمادبه‌نفس فرد را تحت تأثیر قرار خواهد داد؛ بنابراین بسیار مهم است در این بعد توجه ویژه صورت گیرد.

نقش بهداشت دهان و دندان در سلامت بارداری

عدم توجه کافی به وضعیت دهان و دندان و همین‌طور بروز بیماری‌های لثه می‌تواند در سلامت بارداری و در پیشبرد بهینه فرآیند بارداری تأثیرگذار باشد؛ بنابراین مهم است قبل از اقدام به بارداری از وضعیت بهداشت دهان و دندان خود اطمینان حاصل کنید. 

علاوه بر آن در طول بارداری نیز اگر نیاز به هرگونه مداخلات درمانی ازجمله مداخلات دندانپزشکی داشتید، حتماً در ابتدا با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت کنید و تأییدیه‌های لازم را دریافت و همین‌طور دندان‌پزشک خود را مطلع نمایید. در هر مرحله‌ای حتی در طول بارداری بهداشت دهان و دندان را جدی بگیریم.
موارد فوق صرفاً بخشی از مواردی بود که لازم است موردتوجه قرار بگیرد.

نقش بهداشت دهان و دندان در سلامت بارداری

نکات مهم و کلی در مورد دهان و دندان

ازجمله نکات بسیار مهمی که در راستای پیشگیری و کاهش بیماری‌های مختلف در ارتباط با دهان و دندان لازم است به آن توجه نشان دهیم، توجه جدی به امر تغذیه، چکاپ‌های منظم و همان‌طوری که عنوان شد چکاپ‌های چندماهه منظم حتی در مواقعی که احساس دندان‌درد یا ناراحتی در دهان و لثه نداریم، توجه به مسواک زدن اصولی و استفاده از مسواک مناسب با تأیید دندان‌پزشک، چراکه فرایند مسواک زدن اشتباه می‌تواند در کنار پاک‌سازی دندان‌ها باعث وارد آمدن آسیب‌هایی به لثه شود بنابراین بسیار مهم است نحوه مسواک زدن و انتخاب مسواک به‌درستی انجام گیرد تا حس خوب آرامش، لذت و سلامت را بعد از هر مسواک زدن و همین‌طور در طول فرایند مسواک زدن تجربه کنیم، توجه به تعداد دفعات مسواک زدن، استفاده از دهان‌شویه‌های مناسب، ماساژ لثه و در صورت تجویز و تشخیص پزشک استفاده از داروهای مکمل و در صورت مداخلات دندانپزشکی توجه به موارد مهم در فرآیند بهبود آن است.

این نکته را در نظر بگیریم که هرگونه پرداخت به وضعیت سلامت اعم از وضعیت سلامت دندان وضعیت سلامت لثه‌ها وضعیت سلامت دهان و در حالت کلی پرداخت به وضعیت سلامت کلی بدن و تحت نظر داشتن آن با چکاپ‌های جامع و منظم چندماهه یک عمل پیشگیرانه و یک صرفه‌جویی کلان به‌حساب می‌آید؛ و زمانی که به وضعیت سلامتی هر یک از قسمت‌های بدن توجه داریم این کار را با لذت و اطمینان خاطر انجام دهیم و هزینه‌های صورت گرفته در این بعد را به‌نوعی سرمایه‌گذاری به‌حساب بیاوریم چراکه علاوه بر اینکه سلامت هر یک از قسمت‌های بدن با سلامت سایر قسمت‌ها در ارتباط است، بلکه ابعاد دیگر زندگی ما را نیز وضعیت سلامتی ما تحت تأثیر قرار می‌دهد پس لازم است موردتوجه جدی قرار گیرد و از اولویت‌های ما باشد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


Call Now Button