دندانها به عنوان یکی از اساسیترین بافتهای بدن انسان دارای نقشی اساسی در قسمتهای مختلف عملکردهای ما از فرایند خوردن و تکلم گرفته تا حتی کمک به بهبود فرآیند هضم و گوارش و سایر موارد مرتبط با آن و طبیعتاً نقش و کارکرد آنها در زندگانی ما انکارناپذیر است؛ چراکه امروزه ثابت شده است بحرانهای دندانی و پوسیدگیهای آنها و سایر بیماریهای مرتبط با دندان و لثه میتواند حتی در سایر جنبههای جسمانی افراد امثال سیستم قلبی عروقی نیز مشکل ایجاد کند و به تبع آن مراقبت و نگهداری از آنها نیز اهمیت خود را هرچه بیشتر نشان میدهد و درواقع مراقبت از دهان و دندان معادل مراقبت از قلب و سایر ارگانهای بدن است و ضرورت چکاپ مدون شش ماهه دندانپزشکی به موازات چکاپ جامع خونی و سایر قسمتهای بدن و تستهای غربالگری خود را نشان میدهد.
در کنار این موارد، جنبههای زیبایی دندانها نیز که امروزه با واژههای مختلفی فراتر از ارتودنسی دندان که از قدیم برایمان آشنا بود، در این زمینه برخورد میکنیم، مانند دیجیتال ایمپلنت که نوع خاصی از ایمپلنت دندانی است و میتوانیم از کلینیکهای دندانپزشکی امثال کلینیک دندانپزشکی دکتر معصومی اطلاعات دقیقتری نسبت به آن بهدست بیاوریم. در نتیجه حفاظت از دندانها یکی از اساسیترین جنبههای حفظ سلامت است حتی به لحاظ ظاهری نیز دندانها نقش بسیار مهمی در ارتقای اعتماد به نفس با لبخندهای زیباتر دارند.
از جمله موارد آسیبرسان به دندان میتواند به آسیبهای صنعتی، یعنی آسیبهای تحمیلی به دندانها در اثر کار در محیط های صنعتی اشاره داشت که در این مقاله قصد داریم بیشتر به آن بپردازیم.
خلاصه مطالب
Toggleعوامل آسیب رسان به دندانها در محیطهای صنعتی
عوامل متعددی میتوانند بر سلامت عمومی دندانها ضربه وارد کنند که در این راستا میتوان به پوسیدگیهای متداول اشاره داشت که لازم است طی چکاپهای دورهای ششماهه، حتی اگر احساس دندان درد یا ناراحتی در محل دندانها نکنیم مورد رسیدگی قرار بگیرند و برای کنترل و احیاناً پیشگیری از عود پوسیدگیهای جزئی به دندانپزشک مراجعه نماییم. عوامل دیگری مانند وارد آمدن ضربه به دندان نیز میتواند باعث آسیب به دندان و به دنبال آن تبعات آن در سایر قسمتهای بدن شود.
یکی از عواملی که باعث بروز آسیب در دندانها میشود، میتواند محیطهای کاری از جمله محیطهای صنعتی باشد؛ چرا که این محیطها میتواند به طرق مختلف و تحت تاثیر عوامل محیطی مختلف بهطور مستقیم و غیرمستقیم سلامت دندانها را تحت تأثیر قرار بدهد. از جمله عوامل آسیبرسان به دندانها در محیطهای صنعتی میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
ضربات فیزیکی؛ وارد آمدن ضربات فیزیکی به کسانی که دیجیتال ایمپلنت دارند در محیطهای صنعتی میتواند در اثر برخورد دهان و دندان یا خود افراد با اجسام سخت یا برخورد محکم با اجسام حتی نهچندان سخت صورت گیرد.
وجود عوامل شیمیایی آسیبرسان به دندان؛ برخی از مواد شیمیایی موجود در محیطهای صنعتی میتواند باعث ایجاد فرسایش در دندانها شده و آسیبهای دندانی را به دنبال داشته باشد؛ حتی وجود برخی از مواد شیمیایی در هوای موجود در محیطهای صنعتی میتواند از طریق سیستم تنفسی روی سلامت دهان و دندان در کنار ریهها تأثیر بگذارد.
تنشهای حرارتی؛ در محیطهای صنعتی به دلیل شرایط جوی ویژه متناسب با تولیدات و خطوط تولید متفاوت، میتواند نوسانات دمایی بالایی رخ دهد و طبیعتاً این بالا و پایین آمدن دما میتواند بر دندانها تنش وارد کند.
در کنار عوامل مستقیم برخی از عوامل میتواند بهطور غیر مستقیم بر سلامت دندانهای بالاخص کارگران در محیطهای صنعتی آسیب برساند؛ بنابراین نقش کارفرمایان در محیطهای صنعتی برای حفاظت از دندانهای کارگران و در سلامت عمومی آنها بسیار مهم است.
حفاظت از دندانها در محیطهای صنعتی
همانگونه که اشاره شد، در محیطهای صنعت،ی دندانها مستعد مواجهه با عوامل آسیبرسان و به دنبال آن پوسیدگی و مشکلات متعدد هستند؛ بنابراین حفظ سلامت دندانها در این محیطها بسیار مهم است؛ در این راستا میخواهیم به برخی از مواردی که میتواند در حفظ سلامت دندانها نقش آفرینی کند اشاره داشته باشیم.
در این راستا میتوان به نقش اساسی تغذیه کارگران در آن محیطها، آموزشهای لازم در راستای حفاظت از دندانها و شستشوی منظم دندانها و استفاده از دهانشویههای مناسب و توجه به امر بهداشت دهان و دندان اشاره کرد؛ حتی این توصیهها و آموزشها و ایجاد شرایط مطلوب علاوه بر کمک به حفظ سلامت کارکنان محیطهای صنعتی، میتواند در ارتقای فرهنگ بهداشتی خانوادهها و فرزندان آنها نیز نقش مستقیمی داشته باشد و باعث ارتقای فرهنگ و سلامت جامعه شود.
حتی بسیار مهم است کارفرمایان محیطهای صنعتی در راستای حفاظت از دندانهای کارکنان و حفاظت از سلامت آنها، برنامههای مدونی برای چکاپهای کامل و جامع کارکنان و نیز چکاپهای دندانی آنها نیز لحاظ بفرمایند؛
لازم است در این موارد تمامی ما آموزشهای لازم را از پایگاههای مختلف البته معتبر، از دندانپزشکمان یا از افراد آگاه و متخصص دریافت کنیم و اگر در جایگاه کارفرما یا مدیر یا مسئول منابع انسانی هستیم که تمامی کارکنان یا کارگران را با این مسائل آگاه کنیم؛ حتی توجه ویژه به امر تغذیه برای حفاظت از سلامت دندانها امری بسیار ضروری است. طبیعتاً توجه به این ابعاد از سلامت افراد نه تنها در وهله اول یک رسالت انسانی و اجتماعی است؛ بلکه میتواند باعث ارتقای بهرهوری کارکنان در محیط کاری و ارتقای بهرهوری کشور خواهد شد.
همچنین بیشتر بدانید: 14 دشمن پنهان دندان: خوراکیهایی که باید از آنها دوری کنید
آموزشهای ایمنی و بهرهگیری از تجهیزات لازم در پیشگیری از آسیبهای دندانی
آموزشهای ایمنی به کارگران نه تنها باعث کمک به حفظ سلامت آنها حتی در دراز مدت خواهد شد بلکه به دلیل عملکرد بدنی بالا و ذهنی بالا نقش تأثیرگذاری در ارتقای بهرهوری مجموعهها خواهد داشت. و لازم است آموزشهای ایمنی لازم توسط افراد متخصص به آنها داده شده و نظارت دائم و منسجمی بر پیادهسازی انها صورت بگیرد.
از دیگر نکاتی که بالاخص در محیطهای کارگاهی و صنعتی حائز اهمیت است، پوشش با تجهیزات محافظت از افراد است که در این راستا میتوان به استفاده از کلاههای ایمنی، عینکهای ایمنی، ماسکهای صنعتی ایمنی اشاره کرد. تمامی این موارد میتواند ورود مواد مضر و آسیب زا به بدن و تماس مستقیم یا غیر مستقیم با آنها را کاهش دهد و نقش اساسی و حیاتی در سلامت قسمتهای مختلف بدن از جمله حفاظت از دندانها ایفا نماید. ممکن است با توجه به نوع شغل لازم باشد از تجهیزات حفاظت از دندانهای خاصی که برخی از ورزشکاران نیز از آنها استفاده میکنند بهره گرفت.
از دیگر مواردی که شاید در وهله نخست در ارتودنسی دندان ارتباط خاصی از خود نشان ندهد ولی جزو یکی از عوامل تأثیرگذار از جمله در سلامت دندانهاست، عوامل استرسزا است. این عوامل میتواند باعث ایجاد یک سری عادتها مانند دندانقروچه شده و نیز میتواند باعث تشدید سیگار کشیدن و سایر موارد مرتبط با آسیبهای عمومی و دندانی شود؛ بنابراین بسیار مهم است تا به کارکنان و کارگران نحوه رویارویی با شرایط و عوامل استرسزا آموزش داده شده و نیز حتیالامکان محیط کاری آرام و بهدوراز تشویش برای آنها تدارک دیده شود. در ادامه آموزش کارکنان، نحوه آموزش مدیریت ترک سیگار از جمله عوامل دیگری که میتواند در محیطهای از باعث آسیب زدن غیرمستقیم به بدن و سلامت و دندانها پیشگیری کند و باعث ارتقای بهرهوری شود.
انواع محافظهای دندانی در محیطهای صنعتی
در راستای حفاظت از دندانها در محیطهای صنعتی برخی از محافظهای دندانی ویژه نیز وجود دارد که در این راستا میتوان از محافظهای صنعتی روتین که در داروخانهها ارائه میشود یا محافظهای صنعتی که با توجه به شرایط خاص و نیازهای محیط و ویژه سفارش داده و تولید میشود بهره گرفت.
در حالت کلی بهرهمندی از تجهیزات حفاظت فردی که تحت عنوان PPE ( (Personal Protective Equipmentنام برده میشود، میتواند اهمیت بالایی در حفظ سلامت دندانها داشته باشد و علاوه بر پیشگیری از بروز آسیب به دندانها باعث کاهش هزینههای درمانی افراد نیز باشد؛ همچنین تأثیرات روانی حفاظت از دندانها و حفظ سلامت آنها، باعث ارتقای عملکرد کارکنان و افزایش رضایت از شغلشان و نیز افزایش اعتماد به نفس آنها خواهد بود. یادمان باشد چه در محیطی بهعنوان کارمند یا کارگر مشغول به کار باشیم، چه افرادی برای ما و در مجموعه ما کار کنند، در برابر محافظت از سلامت خود و سایر افراد مسئول هستیم.