بازال ایمپلنت یکی از روشهای نوینی شناخته میشود که امکان کاشت دندان را بدون نیاز به پیوند استخوان برای افراد فراهم میسازد. این نوع از یک آلیاژ یا فلز تیتانیوم ساخته شده است و اباتمنت و ایمپلنت بهصورت یکپارچه به هم اتصال مییابند و مورد استفاده قرار میگیرند.
آشنایی با بازال ایمپلنت
وقتی قرار است ایمپلنت در جای خود قرار بگیرد باید به وضعیت و جنس استخوان توجه کرد. بهطور کلی استخوان از دو بخش تشکیل شده است که یک بخش داخلی آن نرم و اسفنجی به نظر میرسد و بخش دوم که یک لایه متراکم با قشر مغزی شناخته میشود روی آن را میپوشاند.
ایمپلنتهای بازال که به آن پایه هم میگویند در دو قسمت در بخش قشری قرار میگیرند که استخوان کورتیکال هستند، توانایی بالایی در بازسازی دارند، کاشت بازال را با اطمینان و تضمین همراه میسازند و نتیجه فوری کار را نشان میدهند. روش کاشت بازال ایمپلنتها از شیوه قرارگیری، تعبیه و نصب پروتزها و عملکرد بعد از آن، تفاوتهای قابل توجهی با روش سنتی دوقسمتی ایمپلنت دارد.
در شیوه معمولی ایمپلنتها با بخش نرم و اسفنجی استخوان سروکار دارند؛ ولی بازال ایمپلنت قسمت معدنی استخوان را هدف قرار میدهد که اصل کار آن بر جایگذاری فوری شکل میگیرد، این تفاوت اثر خود را در مدتزمانی میگذارد که ایمپلنت برای ادغام و پیوند خوردن با استخوان صرف میکند و بهطور طبیعی این مدت در روش سنتی بسیار طولانیتر است؛ اما در این شیوه بعد از جای دادن پایه، یک پروتز موقت در همان روز اول گذاشته میشود که عملکرد فک را برای جویدن بهبود میبخشد. بعد از گذشت 3 تا 6 ماه پروتز دائمی مستقر میشود.
مراحل کاشت ایمپلنت پایه
کاشت این نوع ایمپلنت مستلزم رعایت مراحل و طی کردن گامهایی است که در ذیل به آنها اشاره میکنیم:
توموگرافی و تهیه عکس
اولین گام برای انجام این تکنیک تهیه عکس کامل از وضعیت فک و دندانهاست که ازطریق توموگرافی یا سیتی اسکن انجام میشود تا با تجزیهوتحلیل آن و تهیه تصویر سهبعدی برنامه عملیاتی کاشت بازال صورت بگیرد. اطلاعات لازم در اختیار بیمار گذاشته و رضایت وی برای انجام عملیات نیز گرفته میشود.
مشاوره پزشکی و معاینات مقدماتی
با روشن شدن وضعیت فک و دندانها، بیمار تحت معاینات و بررسیهای لازم مثل ارزیابی عملکرد قلب، متخصص بیهوشی، بررسی فشارخون، نبض، آلرژیهای احتمالی و مصرف آنتیبوتیک و… و همچنین مشاورههای لازم پیش از عمل قرار میگیرد.
آمادهسازی و ایجاد حفره برای جایگذاری پایه
با بررسی عکسهای سهبعدی و پس از آماده شدن بیمار نوبت به آمادهسازی حفره دهانی میرسد تا کاشت پایه در آن صورت بگیرد. برای انجام این کار موضع مورد نظر را بیحس میکنند.
بیشتر بخوانید: دست دندان تکی برای ایمپلنت
کشیدن دندان
با ارزیابیهای صورتگرفته اگر لازم باشد دندانهایی کشیده شوند، این کار صورت خواهد گرفت و بلافاصله پس از آن بازال ایمپلنت در محل مورد نظر کاشته میشود و باز هم وضعیت موجود با گرفتن عکسهای مورد نیاز رادیولوژی بررسی خواهند شد.
جراحی پلاستیک
وقتی پایه کاشته شد، وقت انجام جراحی پلاستیک میرسد تا روی بافتها نرم و بخشهای سختی که در اطراف ایمپلنت قرار دارند، ترمیمهای لازم را انجام دهد و زیبایی ظاهری آنها را تضمین کند. این کار با هدف دستیابی به سطحی مناسب برای بارگذاری پایه سرامیک صورت میگیرد.
نمونهگیری و آزمایش
طبق معمول تمام جراحیهای کوچک و بزرگ، نمونهگیری از بخش جراحیشده انجام میشود تا با ارسال آن به آزمایشگاه، مورد بررسیهای لازم قرار بگیرد. همچنین قالب فلزی تهیهشده نیز برای ساخت پروتز مناسب به آزمایشگاه دندانپزشکی خواهد رفت.
بارگذاری اسکلت متال
بعد از طی شدن مراحل فوق نوبت به بارگذاری اسکلت متالی میرسد که قرار است دندان روی آن قرار بگیرد. از نکات جالب میتوان به این موضوع اشاره کرد که در این مرحله بیمار حق انتخاب اندازه، شکل، طول و رنگ دندان خود را خواهد داشت و گزینههای انتخابی وی به آزمایشگاه مربوطه اعلام میشود تا محصول نهایی دلخواه وی باشد. این امور در روز دوم این فرایند انجام میشوند.
کاشت پروتز دائمی
با پایان مراحل قبلی زمانی میرسد که فرد پروتز سرامیکی سفارشی خود را خواهد دید که آن را براساس رنگ، شکل و اندازه مورد انتظار او ساختهاند! اینک پس از تایید وی پروتز بهصورت دائمی روی لثه کاشته میشود.
محاسن و معایب ایمپلنت پایه
انتخاب تکنیکهای مدرن و کمهزینه با بیشترین تاثیر همواره میتواند گزینهای بسیار خوشایند باشد؛ اما انتخاب روشهای درمانی باید با بررسی کامل زوایای مختلف آنها صورت بگیرد. در این روش نیز افراد باید ابتدا امتیازات یا کاستیهای احتمالی کاشت دندان را ارزیابی کنند و پس از نتیجهگیری کامل درباره آن اقدامات لازم را انجام دهند.
مزایا
امتیازاتی که میتوان برای کاشت دندان بهشیوه بازال انجام داد، به شرح ذیل قابل اشاره است:
- اتصال کامل، مطمئن و ایمن پایه به استخوان که خطر ابتلا به عفونتهای باکتریایی را کاهش میدهد. در روشهای سنتی که ریشه بهصورت معمولی شکل میگیرد، خطر بروز این بیماریهای عفونی بسیار بیشتر است.
- کاهش احتمال عفونت در اطراف پایه ایمپلنت؛ زیرا کاملا پایه صیقلی میشود و اقدامات لازم در اطراف آن صورت میگیرد.
- در این روش به انجام عمل پیوند استخوان نیازی نیست و از همکاری استخوان طبیعی خود بیمار کمک گرفته میشود؛ زیرا استخوان فک در همه افراد تا آن اندازه قابلیت و فضای مناسب دارد که بتوان پایه را در آن قرار داد و با حذف عمل پیوند استخوانی مدتزمان مورد نیاز برای بهبود نهایی افراد بسیار کمتر خواهد شد.
- امکان جاسازی و کاشت دندان بهصورت فوری پس از کشیدن و حذف دندان قبلی. در این شرایط دیگر نیازی نیست که افراد مدتی را بدون داشتن دندان سپری کنند و از مسایل و عوارض آن رنج ببرند.
- کاهش جلسات درمانی نیز از امتیازات دیگر این شیوه است؛ زیرا کشیدن دندان قبلی و کاشت ایمپلنت جدید بدون فاصله از یکدیگر و در یک نوبت صورت میگیرد؛ حتی اگر دندانها با عفونت پریودنتال همراه باشند.
معایب
برخی عوارض یا شرایط احتمالی نیز وجود دارد که بحثهایی را درباره این تکنیک به میان میآورد، ازجمله موارد زیر:
- اگر چند دندان با استفاده از روش فوق کاشته شوند، این احتمال وجود دارد که با گذشت زمان فاصلهای بین لثه و آنها ایجاد شود که این امر تاثیر آشکاری بر وضعیت ظاهری و زیبایی افراد خواهد داشت که ممکن است موجب نارضایتی آنها را فراهم سازد.
- انجام موفق این عمل به توانایی، تجربه و مهارت بسیار زیاد متخصص نیاز دارد؛ بنابراین باید نهایت دقت را در انتخاب جراح خود به خرج دهید.
جمعبندی
در بین روشهای مدرنی که برای کاشت دندان وجود دارد، بازال ایمپلنت یکی از شیوههایی است که نیاز به پیوند استخوان را از بین میبرد. برای این کار پایه تیتانیومی در بخش محکم و معدنی استخوان جای میگیرد و با بررسیهای لازم پروتز دندان که با رنگ، شکل و اندازه آن با نظر بیمار انتخاب میشود در کوتاهترین زمان ممکن روی آن قرار خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: دیجیتال ایمپلنت